RO | EN |

CĂTINA ALBĂ (Hippophae Ramnoides)

Despre Cătină

Cătina este un arbust fructifer ale cărui beneficii se cunosc încă din antichitate. Se pare că ar fi originară din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani în medicină tradițională. În România, cătina crește în mod sălbatic în zona subcarpatică din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului și pâna la Olt. Această plantă este cunoscută pentru efectele ei terapeutice miraculoase încă din antichitate. Cătina albă este considerată una dintre plantele cu proprietăți nutrive de excepție, făcând-o să fie considerată miraculoasă. În China de exemplu, medicina tradițională o recomandă în tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european, există însemnări privind importanța cătinei rămase de la Dioscorid și Teophast. În prezent, de la cătină se obțin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze și chiar scoarța, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urmă este și cel mai valoros din punct de vedere medical. Toată planta este medicinală însă partea cu cele mai multe substanțe active este fructul. Siropul de cătină obținut din fructe prin presare la rece are aceleași efecte ca și fructele proaspete, deorece acest sirop păstrează nealterate și fără să se piardă, toate substanțele active terapeutice. Pulpa din fruct se ridică în strat la suprafața siropului, iar deasupra ei se găsește o peliculă de ulei, care dă siropului calitate terapeutică dar îl și protejează.

Compoziție


Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. Siropul de cătină obținut prin presare la rece, se consumă diluat cu apă minerală sau cu alte lichide, rația indicată pentru o zi fiind de 3-4 linguri. În cazul eforturilor fizice prelungite sau în cazul eforturilor intelectuale deosebite, porția zilnică se poate dubla. Conform doamnei biolog Maria Pop, acest sirop nu se administrează seara, intrucât poate tulbura somnul datorită energizarii produse: Cătina albă este cea mai dotată plantă medicinală! Fructele ei ar trebui tratate nu ca simplu aliment, ci ca medicamente naturale de excepție, adevarate produse farmaceutice oferite de natură gata preparate prin cea mai curată biosinteza. Asociind fructele de catină cu o nutriție adecvată, putem realiza un tratament eficient, preventiv si curativ. Cătina este un biotrofic și un biostimulator de excepție, un regenerator și un energizant dintre cele mai puternice, calități datorate existenței în cantități apreciabile a serotoninei. Serotonina este cel mai important factor antistres conținut în fructele de cătină. Este un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, precursor al melatoninei, implicat în sinteza proteinelor și în reglarea nivelului glucozei; este un antioxidant eficace, evită formarea radicalilor liberi, este un bun imunomodulator, stimulând răspunsul imun în apărarea antibacteriană. Serotonina controlează starea de veghe-somn, răspunsul la lumină-întuneric și procesul de micțiune nocturnă.


CĂTINA ALBĂ SE FOLOSEȘTE ÎN DIVERSE INDUSTRII

Industria Alimentară

Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, ca sirop sau ca ceai. Ca și cantitate de consum indicată nu avem o restricție anume, ci aceasta se consumă atat cât suporta fiecare.

Medicina Tradițională

Boabele de cătină conțin acea substanță numită serotonină, care este un foarte bun stimulent neurotransmițător, este un tonic cerebral și combate stresul.

Industria Farmaceutică

Uleiul de cătină este utilizat în tratamentul unor afecțiuni precum: ulcerul gastric și duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afecțiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice.

Industria de cosmetică

Cătina albă are acțiune nutritivă, revitalizantă și de refacere pentru piele, are un conținut bogat în componente nutritive esențiale pentru sănătatea pielii și are ca efect încetinirea procesului de îmbătrânire.

Agricultură

Toată planta este medicinală, folosindu-se de la ea atât fructele cât și frunzele, rădăcinile, mugurii și chiar scoarța, în diferite moduri de preparare.

BIOMASĂ

Resturile vegetale rezultate în urma procesului de recoltare prin detașarea ramurilor de tulpină, se pot transforma în compost/ingrășământ BIO, pentru fertilizarea terenurilor agricole.

Contactați-ne
+40 722 929 772